mar 28, 2023

Hvilken lift skal jeg velge?

Når vi snakker om lifter, snakker vi om en bred kategori arbeidsmaskiner for arbeidsoppgaver som krever at du kommer deg opp i høyden. Det er mange oppgaver som krever en personlift som en sikker arbeidsplattform, hvor du trygt og effektivt kan utføre jobben din.

Selve liften finnes i mange varianter – fra teleskoplifter til knekkarmslifter eller sakselift. I tillegg kommer understellet liften er montert på. Det kan være tilhenger, hjul, belter, varebil og lastebil. Når de ulike typer lifter kombineres med de mange mulige understellene, ender vi opp med en jungel av muligheter.

Det store utvalget gjør på den ene siden at det definitivt finnes en lift der ute som matcher dine behov. Men på den annen side kan det være overveldende å skulle få oversikt over det store utvalget på markedet. Men ikke bekymre deg, vi er her for å hjelpe!

Hva er ditt behov?

Det viktigste er at du tar hensyn til dine spesifikke behov når du velger hvilken lift du vil satse på. Hva slags type arbeidsoppgaver skal den brukes til, hvor lenge varer oppgavene og i hvilket miljø skal liften kjøre. Vi gjennomgår noen av vurderingene du bør gjøre her:

Arbeidshøyde og rekkevidde

Vurder hvilket arbeidsdiagram du har behov for. Skal liften brukes på lager, kan du gjerne velge en mindre sakselift som løfter vertikalt.

Skal du derimot bruke personlift til tak- og fasaderenovering, trenger du en lift med god arbeidshøyde og forlengelse, som f.eks. gjør det mulig å komme seg opp og over en bygning. En bomlift kan gjøre dette, men en knekkarmslift kan gjøre det samme og gi deg mye større fleksibilitet, noe som kan være en fordel for å oppnå en optimal arbeidsposisjon.

Arbeidsdiagrammet er imidlertid også viktig for andre ting, for eksempel totalvekten. Som hovedregel kan du si at jo mer arbeidshøyde og rekkevidde du ønsker, desto tyngre vil liften vanligvis være.

Kapasitet

Skal liften først og fremst løfte opp personell eller skal den også bære tyngre verktøy og materialer? Kapasitet er relatert til arbeidsdiagrammet, forstått på den måten at en sakselift kan ha en relativt høy kapasitet uten at det påvirker liftens stabilitet.

Hvis liften derimot forlenges, stiller det derimot helt andre krav til hvordan maskinen stabiliseres. Og dess mer vekt du må ha i kurven ved forlengelse, jo mer må liften stabiliseres i form av en motvekt eller støtteben. Derfor har flere av liftene våre variabel kurvkapasitet, noe som gir ulike arbeidsdiagrammer avhengig av vekten i kurven.

Arbeidsområde

Hvor skal liften brukes? Det er avgjørende at du vurderer hvor liften vanligvis vil bli satt opp i forbindelse med arbeidsoppgaver. Trenger du en lift som typisk må stå på et fast, jevnt gulv innendørs, eller en lift som må kunne kjøre i terreng og settes opp i bakker – da vil beltelift være en fordel.

Du bør også vurdere om liften må kunne brukes innendørs, og i så fall trenger du en elektrisk eller batteridrevet lift. Det samme kan være en fordel i byområder, hvor det ofte er fokus på å redusere utslipp og støy – her anbefaler vi en hybridløsning for optimal fleksibilitet.

Transport

Det er sjelden oppgavene kommer til liften, så du må vurdere hvordan du vil få liften til oppgavene. Her vil vekten av liften være en faktor. Mindre sakse- og beltelifter kan fraktes på en stor tilhenger, som du kanskje kan kjøre selv.Andre større typer lifter må flyttes av et større kjøretøy.

Et alternativ er å velge bilmontert lift, hvor det finnes modeller både for alle typer førerkort. Har du typisk mange serviceoppgaver av kortere varighet, vil en liftbil som du kan kjøre selv helt klart være en fordel. Her er det også mulighet for å bygge verksted- eller oppbevaringsløsninger på kjøretøyet, slik at du alltid kan ha nødvendig utstyr og materiell med deg på farten.

Les mer om ulike typer lifter

Nå som du har god forståelse av hvordan dine behov er avgjørende for valg av lift, kan du finne mer informasjon om noen av de ulike kategoriene innen lifter her:

 

Er det fortsatt vanskelig å velge?

Det forstår vi! Det er mange muligheter og aspekter å ta hensyn til, også flere som vi ikke har utdypet her, inkludert budsjettet ditt. Derfor kan det være greit å få hjelp til å utforske muligheter fra noen som både kjenner hverdagen din og ulike typer lifter.

Våre dyktige kolleger har mange års erfaring i bransjen og har veiledet mange forskjellige typer kunder. Vi forstår utfordringene i oppgavene dine og hvordan hvert enkelt behov må balanseres.Vi hjelper gjerne med sparring og rådgivning.

Ta kontakt for en uforpliktende prat om hva vi kan gjøre for deg.

Vil du vite mer?

Ring eller send oss en e-mail – vi står klare til å hjelpe deg.